“Der fossen stupar, tek vegen slutt. Og me har hatt vår siste reis...”

(Fredlaus)

 

Helt siden barndommen hadde Per O Noss sans for de dramatiske skildringene, noe han gir uttrykk for på sitt siste album, “Redningsmann”, gjerne med naturen som gjennomgangstema. Kanskje var det de gamle historiene fra Skarvheimen i Ål, hvor han sprang på sine barnsben, som trigget fantasien. Historiene om fanitullen, om den fredløse, om hvor forsiktig man hadde måttet være når man skulle gå hjem og det ble sent. Ulveflokkene, de underjordiske...

Eller barnetroen. Håpet om en himmel, at det er noe mer...”...så skjønar eg at det eg vinn. Det er dine tankar og dine ord, som no leve her i meg”

(Ein stad).

 

Per Olav Bang Noss, f. 1980, studerte medievitenskap i Trondheim i 2002. Sang-og musikkhobbyen fra tidlige år var lagt på hylla. Plutselig gikk det opp for han at det likevel var musikk han måtte drive med, så med 500 lånte kroner satte han kursen mot hovedstaden. Snart vanket småjobber innen underholdning, og første singelen, “Englestøv”, var å høre på radio i 2007. Deretter fulgte andre singler, som “Kjeringi” og “Te fjells”, til debutalbumet “Hallingdølens Kniv” var klart for utgivelse i 2010. Noss sang og spilte mye live disse årene, til han bestemte seg for å ta en lengre pause for å jobbe i studio. Resultatet ble “Redningsmann”, produsert av Arvid Wam Solvang, utgitt på Grammofon september 2015. Her kan du høre musikere som Trond Augland, David Fjelde, Lewi Bergrud, Kjell Harald Litangen og Lise Voldsdal.

 

Ønsket om å hjelpe har lenge vært til stede, men verden er full av gode saker. Per O Noss lette etter veldedige formål å engasjere seg i, men tenkte til slutt at saken ville komme til han. Så fikk han spørsmål om å synge for Deaf Aid på Ål en høstkveld i 2015. Resultatet ble at døve barn i Kenya fikk ny port, slik at skolen deres kunne åpne. Av og til holder Noss konsert til inntekt for Deaf Aid. Neste er planlagt i Oslo på nyåret.

 

Dramatisk naturmystikk og håp om et evig liv til tross, så er en kveld med Per O Noss merkelig jordnær. Om det er dialekten eller humoren i låter som “Møk” og “Svigermor”, kan være vanskelig å si. På “Redningsmann” ender den røde tråden opp med i “Er det nokon som har sett`n...” at denne finner vi alle inne i oss selv. Eller er det heller selve livet det det handler om. Ting som både du og jeg går og lurer på. Hvorfor ble det akkurat slik og ikke slik. “Men ti skritt nedi vegen, vil du sjå det var det beste som kunne skje”.

 

 

 

 

 

Første album "Hallingdølens Kniv" (2010):

Musikkvideo "Din Tanke" (2010):

Radiosingle "Ein Stad" (2014):

Videoen "Engel" (2015):

Ål Kulturhus (2016)

© 2010-2020 Per O Noss / Grammofon AS